Begin mei, trainingssessie 4

Het openen van de boxdeur is traumatisch: ze springt bibberend de hoek in en wil duidelijk vluchten. Ik hou de deur zo veel mogelijk dicht maar wel met een ontsnappingsmogelijkheid voor mezelf.

Vandaag heb ik een uurtje bij haar gestaan en haar met de handschoen-op-stok geaaid. De handschoen-op-stok kent ze al een beetje van toen ze nog van M was. Ze is doodsbang en staat met haar hoofd in de achterste hoek van de box. Ze trapt verschillende keren naar me, als ik de handschoen voorzichtig op haar kont leg. Ze is snel als water, best spannend. Ik ben bang dat ze zich bezeerd als ik een onverwachte beweging maak, ze springt soms bijna tegen de tralies op van angst als ik de deur helemaal open gaat of als er harde geluiden in de stal zijn.

Benaderen kan niet, daarom een handschoen op een stok om haar aan te raken

Ze schampt zelfs een keer mijn hand waarmee ik de stok vast houd, als ze naar me trapt. Heel gericht, maar toch ook voorzichtig. Als ze me echt wil raken is dat erg gemakkelijk want ze is zo snel dat je dat met de ogen nauwelijks kan volgen. Ik bridge telkens als ze mijn kant op kijkt en haal de handschoen-op-stok dan helemaal weg en tegelijkertijd krijgt ze haar beloning: stem én het weghalen van die ‘enge’ handschoen. Kijkt ze niet, dan blijft de handschoen waar hij is: op haar kont, wat er ook gebeurt. Als ze wil krijgt ze ook wat biks, maar dan moet ze wel komen.

Het aanpakken van de beloning is ook erg stressvol voor haar, maar haar eetlust overwint veel angst. Ze wil niet echt naar mij toekomen als de boxdeur open is en strekt haar hals zo ver mogelijk uit. In het begin zelfs zonder zich om te draaien, dus met haar kont mijn richting op. Klaar om terug de hoek in de springen of om zich te verdedigen als het nodig is. Ook voor mij heel spannend!

Ik heb nog twee maal het touwtje wat aan haar halster zit, voorzichtig kunnen pakken! Dat kan als je langzaam beweegt en het touwtje heel voorzichtig pakt en er geen spanning op zet. Ik wil niet dat ze leert dat mensen naar ‘het touw duiken’ en dan meteen trekken. De tweede keer heb ik voorzichtig een heel klein beetje weerstand geboden en ze raakte niet in paniek. Ik ben zeer tevreden.

Leave a Comment

Your email address will not be published.